My Yoga Demo

Oct 2, 2014

Yoga at Villa Jagaditha

Teacher: Yuni
Photograph by: Wirayasa Photography
Find more photo in this event on Yinyogaworld on Facebook

You have no right to hate even a single living creature. The best you can do is only to serve. Remember, you are to serve bearing in mind that every creature is verily the living manifestation of the Supreme Consciousness. Remember also that the credit of service is not yours; it is due to the Supreme and the Supreme alone, whose ideation has inspired you to acquire the capability of rendering service.

A'nanda Vanii by: Shrii Shrii Anandamurti




  

Sep 17, 2014

Private yoga session at Bvlgari Hotel, Bali

Teacher: Yuni
A HARMONIOUS HUMAN SOCIETY

One can attain freedom only spiritually, for freedom lies in the mind. One cannot attain freedom with the help of sword or pen or muscle. That is why I have said previously, and I repeat, that human beings have no reason to worry about hydrogen bombs. A hydrogen bomb is only a mechanical device made by humans. One day, in the course of time, it will also be destroyed -- its present importance, its current horror, will all vanish into nothingness. The same human intellect which in vented these bombs will one day, in the natural course of events, invent a deterrent force against them.

Yes, it is true that all weapons can destroy a certain number of people -- some kill one hundred, some one thousand, some one hundred thousand. This is how the lethal capacity of a weapon, is determined. But however terrible a weapon might be, one day all its might will vanish into the void. There was a time when human beings were frightened by bows and arrows; today's humans, when they hear of battles with bows and arrows, simply laugh. This shows that however great might be the strength of weapons in a war of any age, or however powerful their controllers might be, their grip will one day be loosened, and the structure will decay into dust -- just as the plaster on the wall gradually crumbles into the ground.

In the past, hundreds of philosophies emerged on this earth; these philosophical treatises developed the psychic structures of human beings and became the fountain head of human thought; even if they tried, people could not avoid the influence of those philosophical ideas. Whatever they might say or write, their thoughts always hovered around those ideas that were so deeply implanted in their minds. Thus those who seek to provide a lasting philosophy to society will have to shoulder a great responsibility: to be successful, they must combine a profound knowledge of philosophy with deep sense of responsibility and an unblemished love for humanity.

(Namah Shiva'ya Sha'nta'ya, 160)





Aug 26, 2014

Yoga menumbuhkan kebaikan, kebersamaan dalam cinta kasih Universal.

Dari hari kehari yoga semakin mendapat tempat di hati kita. Ada yang bilang bahwa era persaingan dibidang ideologi sudah menurun dan kemudian tergantikan dengan era kebersamaan. Di dalam yoga ada istilah namanya Satsaunga atau berkumpul untuk tujuan yang sama yaitu kebaikan dalam satu ideologi universal yaitu yang dikenal dengan "cinta". Dalam konteks ini biasanya orang tidak lagi memandang orang dari segi perbedaan atau SARA. Boleh saja kita berbeda karena itulah keunikan kita, apalagi di Indonesia yang sangat heterogen, apakah kita akan membuat masalah baru dengan mempermasalahkan perbedaan? Hidup rasanya sudah sangat dipenuhi oleh masalah, jangan lagi menambah masalah baru. Rupanya para pecinta yoga faham dengan hal ini. Perbedaan adalah alami dan menghargai perbedaan itu sendiri merupakan wujud penghargaan kita kepada Sang Pencipta, yang tentunya memiliki salah satu sifatnya, Maha Kreatif. Dengan cara ini kita bisa lebih mengarahkan perhatian kita kepada pengembangan diri. Ini mencakup pula melatih fisik dengan pose yoga, melatih mental dengan keseimbangan pengaturan energi prana dan juga melatih pikiran dan intuisi dengan meditasi. Semua ini bisa dikems dalam sekali sesi latihan yang berdurasi kira-kira 1,5 jam. Inilah alasannya kenapa yoga sangat efektif untuk membina kesehatan fisik, mental dan spiritual. Utamanya bagi orang yang sangat sibuk, maka yoga merupakan prioritas untuk tetap menjaga kesehatan dan kebugaran. Hasil dari yoga seringkali bisa dirasakan seperti; keseimbangan posture/ badan, menambah rasa percaya diri, kebugaran, keceriaan dan kebahagiaan. Dengan berlatih yoga dengan benar perlahan namun pasti akan mampu meruntuhkan dinding "Ego" kita dan kemudian membaliknya menjadi kebaikan dan kebahagiaan. Bisa juga disimpulkan bahwa kesuksesan yoga adalah menjadikan praktisinya lebih toleransi, baik, bahagia dan kesehariannya dipenuhi oleh cinta kasih. Bukankah itu yang kita cari? Selamat berlatih.

Jul 5, 2014

Yoga @ Westin Nusa Dua-Bali

Teacher: Yuni
Event: Yoga for staff hotel

Terima kasih kami ucapkan kepada segenap staff Westin Hotel Nusa Dua atas partisipasinya yang penuh semangat mengikuti kegiatan yoga rutin mingguan. Ayo teruslah berlatih yoga, sampai ketemu minggu depan ya... Namaskar.




Please visit this link: YinYogaWorld to see more picture in this event. Thank you.

Jun 24, 2014

Yoga Photo-shoot @Tegalwangi Beach, Bali


The ideal of an artist is to be established in a transcendent realm, beyond the limits of the senses.  So the artists, or more precisely, the worshippers of fine arts, have to be spiritual aspirants.  Only those who look upon everything of the world as Spirit can realize in everything a subtle, blissful, Transcendental Entity.  The greater the artists' understanding of their kinship with God, the greater their art.  Those who possess a creative faculty yet do not seek the subtle Transcendental Entity, cannot create a worthy or successful work of art.
Abhimata, The Opinion #Shrii Shrii Anandamurti.

Model: Fitri Photograph: WirayasaPhotography (see more picture here)

Jun 18, 2014

Yoga Group at The Vira Bali, Kuta- Bali

When an infant starts walking, the parent first guides him to walk a little.  
He tries to walk but falls.  
Then the parent advances and lifts him up in his lap.  
So also, God.  
Make the slightest efforts and He will pick you up and place you in His lap. 
#"God is With You" by: Shrii Shrii Anandamurti

Teacher:Yuni Style:Yin Flow Yoga Level:Beginner
Seperti yang sudah kita ketahui bahwa di Indonesia waktu terbagi menjadi 3 yaitu WIB,WITA dan WIT. Terkadang ini cukup membingungkan kalau kita traveling. Perbedaan waktu 1 sampai 2 jam akan berpengaruh besar pada kelas yoga terutama yang dilakukan di pagi hari. Tapi ya itulah tantangannya bangun pagi selalu terasa susah ya. Okey, kelas yoga yang kita adakan kemarin lalu di The Vira Bali Hotel sedikit telat tapi syukurnya kami tidak ada kelas lain lagi setelah itu, rapopo. Yang menarik adalah semua peserta wanita memakai Jilbab, itu berarti bisa disimpulkan adalah penganut muslim yang taat. Kalau kita hubungkan yoga dengan filosofi Hindu, maka timbul pertanyaan, kenapa mereka mau memilih kegiatan yoga? Kenyataan telah mengajarkan bahwa yoga bukanlah agama, namun lebih kepada filosofi kehidupan dan cinta kasih universal. Yoga mampu menjembatani kebaikan antar semua agama dan keyakinan. Secara pribadi saya sudah mengerti ini, namun saya cukup bangga ternyata masyarakat sudah menerima yoga seperti apa adanya, tanpa prasangka dan pemikiran-pemikiran negatif. Ayo beryoga, sehatkan jiwa dan raga. Satu hal yang menarik, biasanya kita banyak memakai lagu2 sankrta (India) saat kelas yoga berlangsung, namun spontan saja kami menggantinya dengan lagu yang lebih modern, sehingga harapan kami semoga kelasnya lebih khusyuk. Tidak ada bermaksud apa-apa, namun kami hanya ingin memberikan tingkat kenyamana yang lebih saat berlatih yoga, dan tentunya selain itu karena kami bertoleransi. Smoga kelasnya suka ya... Namaskar.
cek foto-foto lainnya di link ini facebook.com/baliyogateacher

Jun 8, 2014

Private Yoga in south bali, Kedonganan.

The sentiment that grows out of love for the indigenous soil of a country is called geo-sentiment. From this geo-sentiment, many other sentiments emerge, such as geo-patriotism, geo-economics, geo-religion, etc. This geo-sentiment attempts to keep humanity confined within a limited part of this world. But the innermost desire of people is to expand themselves maximally in all directions. If a materialistic philosophy contains any narrowness, like this geo-sentiment, an imbalance is bound to occur between the inner and outer worlds; and psycho-physical imbalance will be inevitable. This is why, in spite of possessing everything, people will remain poor and deprived. In the past this geo-sentiment has caused enormous harm to many individuals and communities of people. Intelligent people must keep themselves aloof from this geo-sentiment and support nothing which is based on it, because it pollutes the devotional sentiment; it degrades human beings and undermines human excellence. 
#The Liberation of Intellect, Neo-Humanism, 4 By:Shrii Shrii Anandamurti

Private Yoga session at Jimbaran, Bali
Teacher: Made
Find more awesome photos for  this yoga session on my
facebook page: baliyogateacher




May 23, 2014

Yoga group at Chocolate Villa, Seminyak-Bali

Teacher: Yuni
Assistant, photographer, driver: Made :D

The union of a spiritual aspirant with the Supreme Consciousness has been expressed with an excellent example.  A river, giving up its name and identity, completely merges in the sea and thereafter cannot maintain its own existence except as the sea.  Similarly, a spiritual aspirant, after merging himself in the Supreme Consciousness, can no longer think of himself except as the Supreme.  Seeing the Ganges River, we can tell that is the water of the Ganges.  We can tell the water of the Yamuna River, or the water of the Sarasvati River; but once they merge in the sea, we cannot separate them, nor can we distinguish the one from the other.  Nevertheless they are all there.  They all have lost their respective name-entities in the entity of the sea. #Shrii Shrii Anandamurti(Subha's'ita Sam'graha II,60). please visit www.facebook.com/baliyogateacher to see more picture. Namaste.




Meskipun saya adalah orang Bali, orang yang lahir di Bali namun lucunya saya sering tersesat saat mencari alamat villa di Bali. Banyaknya Villa bertebaran sampai ke Gang-gang kecil sering membuat frustrasi. Terutama saat mencari alamat villa di daerah Kuta, Seminyak, Legian. Arghhhh... minta ampun deh. Tolong ya, bagi teman2 pecinta yoga kalau mau yoga sama kita, pilih Villa yang gampang dicari, alamatnya jelas dan pastikan signal telpon bagus :P selamat beryoga... 

Apr 14, 2014

Man and His God


The devotee says, "Oh, my Lord, I love you because in loving You, I get pleasure.  I want nothing from You.  I want to love You because I get pleasure."  But this is not the highest form of devotion.  In the highest form of devotion, the devotee says, "Oh Lord, I love You.  I want to love You.  And why do I want to love You?  Because I want that my love should give You pleasure.  I don't want any pleasure.  I love you not to get pleasure, but to give You pleasure."  And by means of this type of devotion, the Yogi comes in closest contact with the Supreme Self and becomes one with Him.  When one's love is to give pleasure to the Lord and not to enjoy the pleasure for oneself, one's mind gets metamorphosed into the mind of the Lord.  By this devotion, the Yogi gets established into the stance of Supreme Beatitude.  The person and his God become One.
                           
  "Man and His God" by: Shrii Shrii Anandamurti)

Mar 30, 2014

Pullman Bali Sunset Yoga March 26, 2014

Teacher: Yuni
Pantai Kuta, Bali hampir selalu sukses menarik wisatawan mancanegara untuk berkunjung kesana. Kalau kita jalan-jalan di pantainya, bagi saya yang penduduk asli Bali, terkadang terlintas di pikiran bahwa kita tidak berada di Bali, saking banyaknya hal-hal yang berbau " Internasional" Cukup banyak perbedaan kalau saya flashback 25 tahun yl saat saya masih duduk di bangku SMA. Namun satu yang masih serupa, eksotismenya. Sunset, surfing, dan satu lagi...Yoga. Yoga bersama group meeting Pertamina di Pullman Bali cukup seru dan lucu juga. Nah yang lucunya, beberapa peserta yoga masih memakai seragam kantor/meeting alias baju kerja. Untuk persiapan dari pihak Pullman, saya rasa bagus, ada panggung, ada sound sistem, matras cukup banyak, dan yang terpenting staffnya ramah. hanya saja tamu/peserta yoga yang hadir masih belum ontime. 
silahkan cek foto2 nya di link ini: Yoga photos at Pullman Bali 

Mar 27, 2014

Heavenly Spa By Westin, World Luxury Spa Award

We are proud to share that we have won the award for 'Best Luxury Wellness Spa' by 2014 World Luxury Spa Awards. We thank you for your great support!
we proud to be part of your Spa Wellness team.

Mar 24, 2014

Bali Spirit Festival 2014, Ubud-Indonesia with FRIENDS

Sepertinya para pemirsa sekalian yang merasa demen dan jatuh cinta sama yoga dan Bali, sudah tidak asing lagi dengan event ini ya. Event tahunan ini banyak menjadi pembicaraan, tentunya karena ada sajian menu khas yang lagi trend di Bali dan juga di mancanegara yaitu Yoga, Dance, Music. Selain menjadi ajang untuk pamer, tentunya pamer yang cukup positif lah misalnya pamer yoga pose, pamer matras yoga yang unik (#mahal??), pamer Tattoo, pamer mode rambut yang aneh huh..., atau juga pamer mode baju yang boleh dibilang cukup syuuur... karena sesungguhnya mereka lebih pamer kulit, soalnya bajunya ala kadarnya saja hmmm... syukur deh di Bali, bukan di Aceh:D tapi aku suka. Tapi ngomong-ngomong, sebagai praktisi yoga hendaknya kita tidak membicarakan sesuatu dari segi negatifnya doang ya hehehe... tetep menurut saya Bali Spirit Fest membawa nuansa yang berbeda, penuh dengan hal inovatif, juga boleh dikatakan wadah bagi kita untuk menyatu tanpa sekat SARA, ajang kumpul bagi pecinta yoga, dari yang berotot, badan kayak karet, ataupun yang masih gendut hihihi tetep PD aja ngumpul disono. Khususnya yang yoga produk lokal (termasuk saya tentunya) kita kesana bukannya untuk yoga ya, maaf saja,,, tapi hanya buat narsis2 aja, lihat suasana baru dan lihat yang bening2 wow... ups. Kita kesana bersama rombongan rempong dari Jimbaran, Mariani, Yuni, Echa, Yamahanu, Dentia, Vinz,, Bu Eci, Pak Iwan, Komang Sudana, Avanti Maxi, Isa Lu, Dewi Sukamembah, Pradnya, Luh Manis, siapa lagi ya..oh ya termasuk saya sendiri heheh Made (#maaf lupa). Intinya kita kesana adalah mencari kebahagiaan, ketemu teman2 tercinta dan saling ngobrol santai. smoga kita bisa sering2 kumpul ya.... see you! silahkan cek foto2 nya di link ini (visit this link for another awesome pic): www.facebook.com/baliyogateacher


Mar 9, 2014

Yoga Talkshow: Prenatal, Women and Kids at Mall Bali Galeria bersama Hooray Care 7-16 March 2014

Dalam rangka pameran pendidikan (Edu Expo) kami bergandengan dengan pihak penyelenggara , Hooray Kids bersama-sama mengisi acara yang dimulai dari tanggal 7-16 Maret 2014 di Dome Mall Bali Galeria, Kuta-Bali. Talkshow dan sekaligus workshop serta demo Yoga diisi oleh Sdr. Nyoman Wahyuni,SIP yang merupakan Yoga teacher dengan 2 sertifikat Internasional dari Yoga Alliance dan ditambah dengan sertifikat pendidikan khusus yoga untuk Ibu Hamil/Prenatal oleh Pujiastuti Sindhu. Kegiatan dibagi 3 dengan tema yang berbeda, dibagi dalam 3 sesi yaitu Prenatal Yoga, Women Yoga dan Kids Yoga. Sesi berikutnya adalah Kidz Yoga yang sengaja mendatangkan para juara Kompetisi Kidz Yoga se Bali, oleh Panti Asuhan Narayana Seva, Singaraja, dibawah Organisasi Ananda Marga Yoga -Bali. Kegiatannya akan diadakan hari Sabtu, 15 Maret 2014 pk.16.00 WITA. Bagi bapak dan Ibu serta teman-teman yang ingin menghabiskan sabtu sore bersama kami, silahkan langsung datang ke Mall Bali Galeria ya...ditunggu kehadirannya. Ucapan terima kasih juga kepada Ibu Yannis Mayun dari Hooray Care, Mariani Suwirya yang sudah memberikan yoga Testimonial dan teman-teman yang sudah gabung dalam acara kita. kita adalah keluarga Universal.Namaskar.

"That which makes the mind soft and strong and strenuous, 
so it may keep itself in a balanced state even in the condition of pain, 
that which perpetually creates a pleasant feeling within 
is called LOVE. 
Devotion is identical with love. 
The moment devotion is aroused, the love of God comes." 
Shrii Shrii Anandamurti
 


Cek link berikut untuk melihat foto-foto kegiatan ini 

Feb 16, 2014

"REAL YOGA' REVEALED By: Michelle Margaret



By:Michelle Margaret
As everyone in the developed world knows, yoga is fast-growing part of mainstream American culture. According to Yoga Journal’s 2012 Market Study:
20.4 million Americans practice yoga, compared to 15.8 million from the previous 2008 study, an increase of 29 percent. 
The ample teachings that fall under the umbrella of “yoga” are widely available via books, DVDs, gyms, studios, online classes, videos and websites. And people are paying a lot to learn yoga and look good doing it.
Practitioners spend $10.3 billion a year on yoga classes and products, including equipment, clothing, vacations, and media. The previous estimate from the 2008 study was $5.7 billion.
According to the study, over half of American yogis have practiced for three years or less. About half consider themselves to be intermediate to advanced. Most come to yoga for the flexibility—closely followed by conditioning, stress relief, improvement of overall health and physical fitness.
Who am I to be a spokesperson for “Real Yoga”?
Just a woman who’s been practicing for twenty years and teaching for twelve.
There are 37,000 Registered Yoga Teachers (RYT) through Yoga Alliance, and I’m not one of them. I belong to no official lineage, but I have studied and practiced hatha, raja and karma yoga for many years.
If you think this makes me a self-righteous yoga b*tch, so be it. Let me state the obvious: the views expressed in this article are my opinions. My hope is that they will resonate with readers and “real” yogis everywhere.
There’s no wrong way to come to yoga. People who start with the physical only may or may not evolve their practice to encompass the spiritual. However…Is All Yoga Created Equal? No. Without mindfulness, meditation, compassion and ethics, yoga is not yoga. I used to think that the trouble with yoga was its Americanization, its being watered down and modified and marketed in the West. All I wanted to do was escape to India. Find peace and quiet and enlightenment in the Himalayas. In 2008, I went to India and discovered that peace and quiet and enlightenment are just as rare and precious there as they are anywhere. I used to think that the trouble with yoga was the popularity of Bikram. Copyrighted sequences, stiff competition, word-by-word scripted classes. And the heat, my God, the heat! I used to think that the trouble with yoga stemmed from Yoga Journal with its Photoshopped-to-perfection bendy white female models on its glossy cover and inside hawking prohibitively pricey and exclusive exotic retreats catering to the rich and restless. I used to think that the trouble with yoga was brands like Lululemon who sell ridiculously expensive translucent yoga pants and color coordinated tops. And yoga socks. You don’t need socks to do yoga!  I used to think that the trouble with yoga was its New Agey factor. I would delineate between real, authentic yoga versus pseudoyoga. Yes, clearly the trouble with yoga was its superficiality. But then I had to let that go. I had to remember that yoga is not yoga when materialism, ego and attachment are blocking the way. Yoga is not yoga when you are beating yourself up on the inside, bashing your mind and body for being less capable than you wish you were. The real trouble with yoga is that once you start, you cannot go back. Or else!—your muscles will tighten, your mind will cloud and your soul will weep. The more you practice, the more you have to keep practicing. Once you reach a certain turning point, you simply will not quit. What starts out as a few minutes or an hour a day will evolve into “daily life practice,” morning, noon and night.
One day, your may find that your practice has transformed from stretching, breathing and meditating into compassionate action, active listening, mindful speech and modeling kindness and presence to everyone in your sphere of influence. I leave you with an important addendum to the Yoga Schmoga Sutra:
1.      Real Yogis have flexible, balanced and strong bodies and minds.
2.      Real Yogis are mindful.
3.      Real Yogis are humble and imperfect.
4.      Real Yogis are nonviolent, compassionate and kind.
5.      Real Yoga takes practice.
6.      Real Yoga is service.
7.      Real Yoga is teaching by example.
8.      Real Yoga is attainable and should be available to every human being on this planet.

Feb 13, 2014

THE HIDDEN SECRET OF YIN YOGA by:Sharon K. Cormier



Meditation, I know it’s good for me, but sometimes my body and mind refuse to cooperate.
The wild horses in my mind gallop and stomp all over the place while my body begins its own restless little dance as I try and sit still. An itch here, a numbness there, followed by overall twitchiness. It feels like my mind and body are siblings in a never-ending rivalry.So what to do with these quarreling children of our selves? For me, it’s yin yoga. One of the best kept secrets of yin yoga is that it’s really meditation that you do three minutes at a time. Yup. That’s it. Three minutes at a time (or five minutes if you are cranky and tight that day). Yin yoga is pretty new to the yoga scene. You won’t find it mentioned by Patanjali, but the practice of Yin really does ask us to keep the postures steady and comfortable as suggested in Sutra 2:46.
In 2002, Paul Grilley brought Yin’s message to the yoga community in his book, Yin Yoga: Outline of A Quiet Practice:
“It is not muscular strength that gives us the feeling of ease and lightness in the body, it is the flexibility of the joints, of the connective tissue.”
Yin does this with quiet but powerful poses. Yin asks us to let our body rest and release in the posture, to gently stretch the connective tissue that forms our joints, to let the tendons and ligaments find their original range of motion that has been constricted by our benign neglect. The body loves it and responds deeply to the stimulation and movement of energy through the joints, to the gentle massage that holding a posture brings to the inner organs. What no one talks about is that the busy mind has nowhere to go when we settle in for the three minutes of butterfly pose. And the mind really, really complains. It starts giving you all the reasons why you should be doing the grocery shopping or at least some hot yoga instead of this lame practice of sitting and holding. It natters on for about three poses. Then something quite wonderful happens. It gives up. The mind settles down. It softly releases its incessant voice with an almost audible sigh. It decides to go with the flow. It stretches and releases. Just like your connective tissue, joints and tendons are doing. The thoughts that show up are kinder, softer and less demanding. They also don’t stay long. They meander on into nothingness, leaving you deeper in the pose. And it feels wonderful. Almost with no effort you find a place within you that is peaceful and relaxed. Your low back feels warm and open, your hips are loose and your face has let go of its habitual tension. You might even have a soft smile on your face. You find yourself being friendly toward your body and appreciating its movement, restrictions and needs.
This is what yoga wants for you. Union between the body and the mind so you can open to the wonder of being released from stress. That’s why I love to teach yin yoga. Within the quiet power of a yin practice we meet ourselves fully on the mat as we take time to delve deeply into a posture and listen to what comes up within our emotional world. When we meet ourselves this way, we see what’s really going on inside us. We have time to appreciate the goodness within us, that which we too often deny because we are busy yelling at our inner selves. We actually hear our self-talk. And hearing it we may decide to change it, to bring kindness and compassion to our own beautiful selves, to appreciate and honor our human life with all its eccentricities. To befriend who we are.
That is the hidden secret of yin yoga. Meditation.
The whole time you were “doing yin yoga” you were actually meditating, gently moving inward physically and mentally. You were allowing space for stillness. You were totally present.
You were at peace.
Try yin yoga. You just might find yourself.